Robot Paling Seksi Di Dunia Mirip Banget dengan Manusia Asli - IT Garla

Breaking

Selamat datang di IT Garla, Dimana Kita Bisa Berbagi Ilmu Tentang Teknologi, Update News dan Bebagai Macam Artikel.

Sunday, January 10, 2016

Robot Paling Seksi Di Dunia Mirip Banget dengan Manusia Asli
Robot "TERSEKSI" Di Dunia ini membuat Netizen Heboh !


Haloo.. sobat ITgarla.com Dunia Masa Kini semakin canggih yang dibuat oleh manusia. sangat menakjubkan dengan mereka bentuk satu objek menyerupai manusia asli. Namun pasti ada kelemahannya jika ingin dibandingkan dengan manusia yang lebih sempurnaRobot paling seksi di dunia digelar Geminoid F menjadi tarikan utama pengunjung ke Pameran Robot Dunia di sini, minggu ini.


Geminoid F mempunyai ratusan peminat yang memberi jolokan itu kepada robot yang nampak tak ubah seperti manusia, malah pernah berlakon dalam filem Jepun, Sayonara.’

Android dengan ketinggian 1.7 meter itu mampu menggerakkan matanya seterusnya bertindak balas terhadap pandangan mata serta memahami pergerakan bahasa badan.


Perlakuannya juga seperti manusia dengan ‘kulit’ diperbuat daripada getah dengan wajah seorang gadis. Malangnya dia tidak boleh berjalan sebaliknya terpaksa disorong menggunakan kerusi roda.


Robot itu dicipta Makmal Hiroshi Ishiguro, Universiti Osaka yang merancang membina model lebih baik pada masa depan.

Pembantu profesor, Kohei Ogawa berkata: “Matlamat kami adalah untuk mencipta kecerdasan buatan (AI) menggunakan robot ini.

“Buat masa ini sistem pengenalan suara tidak berkesan terutama dalam keadaan bingit. Pada masa depan, kami mahu mewujudkan sistem AI sempurna menggunakan robot ini.”

Robot itu juga mampu senyum, mengerutkan dahi dan menggerakkan mulut, selain menyanyi serta bercakap dengan memainkan rakaman atau menggerakkan mulutnya mengikut bunyi percakapan.


Ia juga mampu ‘meniru’ riak wajah manusia.


Sumber : SplashNews

No comments:

Post a Comment